lørdag den 29. december 2012

Der er noget galt i DK (4)

Hvorfor den ulighed, vi kan konstatere eksistere i vort velfærdssamfund? Er det fordi, at Danmark regeres af politikere og ledende embedsmænd, der alle er økonomer og jurister? Eller er det fordi, Danmark er blevet et matriarkat?

Det er sært at være vidne til, at den offentlige sektor konstant er ude for at skulle slankes, rationaliseres, effektiviseres eller hvad forklaringerne nu er. Hele tiden hører vi om, at der er for mange ansatte i de områder, der har med borgerne at gøre – de såkaldte 'varme hænder' – mens kontorerne og planlægningsenhederne vokser med samme samme hast, som de borgernære arbejdspladser indskrænkes.
Det gælder i hele undervisningssektoren, det gælder sundheds- og plejesektoren, og det gælder ældreomsorgen. Det ender vel med det, der for ikke så frygtelig mange år siden blev betegnet som 'amerikanske tilstande', hvor forsikringstankegangen var den anvendte form for offentlige ydelser – hvis de da var offentlige. Men det var de stærkes rettigheder, som blev varetaget, mens Fanden tog sig af de sidste.
Er det sådan et samfund, vi ønsker os? Hvor enhver er sig selv nærmest, hvor man passer sig selv og lader de andre gøre det samme?
Hvor er holdningen om at yde efter evne og nyde efter behov blevet af – hvor fællesskabet er langt større end individualismen og egoismen?
Hvem er det, der har bestemt, at den solidariske tankegang skal vige for de markedsorienterede regler?
Har vi uddannet os frem til de værdier?
Er det fordi, de samfundsvidenskabelige uddannelser i al for høj grad har ligget under for de markedsorienterede ideer? Det er ikke rart at tænke på, hvis det samlede svar på alle disse spørgsmål er et rungende JAH! - Vi har sejret os ihjel!!

Det er ved at være på tide, at flere protesterer, at flere begynder at råbe op om urimelighederne, at flere tager ansvar for at lede udnytterne af de – endnu – ordentlige offentlige ydelser på rette vej, så de også begynder at yde og ikke kun nyde.
Lad os sørge for, at høj og lav mødes på uddannelsesstederne – først og fremmest i folkeskolerne, men også på de korte og lange uddannelser.
Lad os sørge for, at den offentlige sektor sikrer for en ordentlig infrastruktur fremfor en overflødig privatisering, hvor nogle få skal høste en fortjeneste på noget, som dybest set bare skal løbe rundt.
Lad os sørge for, at der er en anstændig og ordentlig behandling af syge og plejekrævende medborgere. Lad os sørge for, at alt i den offentlige sektor er gennemsigtigt for alle og enhver, så lurepasseri og korruption ikke har en chance.
Lad os sørge for opdrage kommende generationer til at leve op til at blive ordentlige og anstændige mennesker med forståelse for, at gensidig hjælp er bedre end at klare sig selv på bekostning af andre – at sund almen dannelse sejrer over en slags reptilforståelse.

Netop sådanne holdninger burde kvinder med magt og indflydelse nemt forstå, og derfor må det også undre, hvis svaret på det danske samfunds problemer skyldes, at landet styres af et matriarkat.

Godt Nyt År.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar