søndag den 5. januar 2014

Hvad kom til at holde stik i mit gæt på statsministerens nytårstale?

Hun roste sin regering med ordene 'glæder mig over, at regeringens politik virker' – og her mener jeg, at hun helt klart tænkte på den økonomiske politik. 'Det skal gøre ondt, før det kan blive godt', synes at være filosofien. Bundlinier før mennesker kunne man også sige.

Hun kom ikke ind på skattepolitik, og de nu forhenværende ministre, men hun uddelte skulderklap til de offentlige ansatte med 'varme' hænder, alias 'frontsoldaterne' – så langt så godt, men de havde nok hellere set en bedre behandling, fx omkring forårets konflikt og de takter, der lå bag, nemlig at ingen ved, hvem de næste bliver, som skal holde for.

Det undrede mig, at ikke alle offentlige ansatte gik på barrikaderne i lærerkonflikten, fordi kampen gjaldt i min optik hele forhandlingsretten og -spillet for denne gruppe arbejdstagere.

Nå – det kommer vi nok til at høre mere om.

 
Hun undlod også klogeligt at kommentere ministeriernes 'rådgivning' af ministrene – hun er jo selv i 'lommen' på dem.

Omkring uddannelsessystemet blev der kun plads til at bemærke, at vi fremover også vil få brug for 'frontsoldater' med praktiske og teoretiske færdigheder – og vigtigt nok – at uddannelse fortsat ser ud til at være gratis.

Selv om statsministeren ser ud til at befinde sig godt i international sammenhæng, var der ikke blevet plads til bemærkninger om EU, det kommende parlamentsvalg og folkeafstemning samt tabuemnet de danske forbehold og bankunionen – men aftenen skulle selvfølgelig også helst fortsætte med at være festlig i forbindelse nytårskuren.

Andre elementer i talen er blevet kommenteret fyldigt i medierne, så jeg vil blot afslutte med hendes svar på manges bekymring om, hvorvidt vi også i fremtiden vil have et velfærdssamfund med folkepension, hjemmehjælp og ordentlige plejehjem: ”Det bestemmer vi selv”.
Det er jeg enig i – spørgsmålet er blot: ”Hvem sidder ved roret i tiden fremover?”

Jeg lader spørgsmålet blafre med billedet på nethinden af en statsminister, der ikke så alt for sikker ud.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar