søndag den 29. december 2013

Hvad mon statsministerens nytårstale vil handle om?

Mit bud er, at hun vil rose sin regering (og dermed sig selv) for gennemførelsen af de reformer, de har gennemført de to første år med store omkostninger for den del af borgerne, der er 'faldet ud' af kontanthjælpssystemet og nu må hutle sig igennem dagligdagen med den enorme usikkerhed, det medfører – både for dem selv, men ikke mindst for evt. børn.

Den politiske tro på markedsregulering og 'bundlinier' i alt samt 'new public management' har så afgjort givet 'velfærdssamfundet' en anden klang og måske ny betydning. Der er sket i skred i velfærdskulturen, hvor de svageste skuldre vil blive fastholdt i deres armod.

Dernæst vil hun varsle øget kontrol med skatteål, afdækning af skattely samtidig med, at hun vil minde om, at der er indført skattelettelser for erhvervslivet, men hun vil dog formentlig nok ikke annoncere yderligere skattelettelser.

Hun vil ikke kunne komme udenom at takke de ministre, der er holdt op eller blevet flyttet fra et ministerium til et nyt. De har taget ansvaret på sig – jamen da: en justitsminister, der bevidst lyver og som jo var blevet i embedet, hvis han ikke var blevet afsløret.

Dertil et embedsværk, som har fået meget alvorlige ridser og buler i lakken – jo, jo, vi har en ansvarlig regeringsførelse, som ikke leder tanken hen på en 'bananrepublik'.

Der vil sikkert også falde ord om folkeskole- og uddannelsesreformerne, hvor vi nu skal se fremad og bort fra, hvad der er gået forud. Der er bare det, at både nutid og fremtid altid bygger på fortiden, så 2014 bliver en svær tid for uddannelsesinstitutionerne lige fra folkeskoler til universiteter.

Desværre er det igen 'bundlinietankegangen' og en forældet ledelsesfilosofi, der her har gjort sig gældende.

EU og folkeafstemning(er) vil givet også blive omtalt.

Ovenstående er kun en del af de emner, hun vil kommentere, men blandt de afsluttende bemærkninger vil der være en nærmest konstatering af, at der nu er lys i mørket for dansk økonomi. Det går fremad, og bedre tider for de fleste vil være i vente, men der vil være grupper i samfundet (i socialgruppe 5), som vil have svært ved at få øje på lyspunkterne.

Til allersidst vil hun ønske alle et godt nytår – og det vil jeg også, trods alt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar