søndag den 21. februar 2010

Er det velfærdssamfundet, vi vil have?

Det moderne danske samfund er kompliceret. Det blev skabt efter 2. verdenskrig og bygget op af socialdemokrater. Man fristes næsten til at sige, at de sejrede ad H.. til. Det gør man, fordi de har ikke formået at udvikle et afløsningsprojekt. De har hvilet på laurbærrene, og for at det ikke er lyv, så har de ladet de borgerlige, liberale kræfter overtage dagsordenen og forsøger nu på forskellige områder at fremstå ligeså 'hårde' som de partier, der er deres modstandere, fx i integrationsspørgsmål. Desværre vil den nuværende socialdemokratiske ledelse med al sandsynlighed ikke formå at udvikle det nødvendige nye projekt - der skal nye til.

Venstre og Det konservative Folkeparti har sammen med deres støtteparti Dansk Folkeparti været ved magten de sidste (for mange) år ved at love kontrakt- og værdipolitik samt skattestop. De kom til magten, hvor der var økonomisk fremgang, og kun få havde for lidt.

Situationen er ganske anderledes nu. Der er økonomisk tilbagegang og udsigt til, at de store årgange, som har nydt godt af den socialdemokratiske velfærdsmodel, trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet inden for kort tid, fortsat dansk krigsdeltagelse langt fra den danske grænse, stigende arbejdsløshed, den globale udfordring med et multietnisk samfund, udbytning af naturens resurser og global opvarmning, grænseoverskridende økonomi, kriminalitet, viden og arbejdskraft.
Alt dette betyder, at det er piskende nødvendigt med nytænkning, hvis den danske velfærd skal bevares og helst også udvikles. Sker det ikke, vil vi fortsat stå med store økonomiske dilemmaer, som skattestoppet ikke bidrager til at løse. Det, at færre skal yde til flere, er i sig selv noget af en modsætning. Det kræver også flere resurser, at vi bliver stadig dygtigere til at behandle flere og flere sygdomme, og forkælelsens forventninger er, at det skal ske så hurtigt som muligt - fortsat uden flere penge. Vi forventer, at politi og retsvæsen er i stand til at beskytte os mod og opklare stadig mere sofistikeret kriminalitet, uden at det må koste mere. De kommende generationer skal vide mere og mere og kunne håndtere de kommende udfordringer på en bedre måde, end vi har gjort det. Dette må heller ikke koste mere.

Skattestoppet har udhulet statens finanser samtidig med, at det har været nødvendigt at stille garantier til et bankvæsen, der i sin liberale tiltro til egen magt og formåen har handlet uansvarligt, og det vil medføre, at bundlinjen vil komme til at vise rigtig røde tal.
For blot at komme nogenlunde helskindet op fra den grøft, den nuværende regering har ladet os dumpe ned i, er det hamrende nødvendigt at opgive skattestoppet og de ufinancierede skattelettelser til de rigeste samt droppe det planlagte og vanvittige indkøb af nye dødsmaskiner i form af jagerfly.
Det er ikke muligt at spare og effektivisere os ud af dette morads.
Lad os i stedet arbejde for bedre uddannelse og uafhængig forskning, flere grønne arbejdspladser og en omsorg for syge og ældre, vi kan være bekendt. Derefter må vi sætte vor lid til, at de kommende generationer vil være i stand til at agere mere intelligent, socialt og hensigtsmæssigt, end vi har gjort.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar