søndag den 2. november 2014

Det går godt i Danmark (5) - Regeringens klimastrategi

Jeg fortsætter kommentarserien over positive begivenheder i det danske samfund, og denne gang skal det handle om regeringens klimastrategi, hvor det vigtigste budskab er, at de fossile brændstoffer skal være udfaset i 2050. De vedvarende energikilder som især vind, vand (fra Norge og Sverige) og sol skal den tid kunne dække vort energibehov.
Det er i korthed, hvad klimastrategien handler om.

Og det er fremragende, selv om der naturligvis altid er nogle borgerlige pessimister, der ikke vil se kendsgerningerne i øjnene, og som vil mene, at der stadig vil være behov for forurenende, CO2-udslippende energikilder, og som fortsat tror på, at denne klodes klima vil kunne klare, at vi fortsætter med den voldsomme belastning af atmosfæren.

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen og hans ministerium har gjort sig umage for at kunne fremlægge en strategi, som måske ikke er vanvittig visionær, men bygger på den viden vi har i dag, og ikke mindst sætter alvor bag og satser hele butikken på vind og vand. Det sidste skal ske i samarbejde med vor nordiske naboer, hvor den danske overskydende vind-el skal bruges til at pumpe vand op i højtliggende reservoirer i de skandinaviske fjelde, så vi senere – når der er underskud af vind-el – kan få vand-el.

På den måde kan man sige, at vandreservoirerne bruges som batteri. Smart, ikke sandt!

Vore biler med forbrændingsmotorer skal efterhånden afløses af el-biler, og opvarmning skal foregå med el.

Alt dette vil skabe danske arbejdspladser, først og fremmest i vindmølleindustrien, men også i byggeriet, fordi det jo vil blive nødvendigt, at alle huse er topisolerede. Vi vil udvikle teknologi og opbygge en eksportsektor i forbindelse med vedvarende energi. Og sådan vil der hele tiden opstå nye arbejdspladser, fordi vi vil vænne os til at tænke i de nye muligheder.

Nu gør det jo heller ikke noget, at industrien gerne vil støtte klimastrategien, så klimaministeren allerede har vigtige medspillere. Nu er det så op til befolkningen i øvrigt at bakke op om strategien ved at forsøge at leve op til udfasningen af forureningsenergierne og bruge vind-el fornuftigt.

Det skal bemærkes, at biogas også indgår i klimastrategien, bl.a. skal denne form for energi fortrinsvis bruges i transportsektoren.

Om klimaministeren har fået et hint fra FN's klimaforskermøde, der fandt sted denne uge i København, ved jeg ikke. Mødets formål var at sammenskrive nogle tunge klima- og energirapporter, så verdens beslutningstagere virkelig kan forstå alvoren, blive enige og tage de nødvendige beslutninger, så de næste generationer også kan eksistere på denne klode.
Synteserapporten understreger behovet for beslutninger, der kan nedbringe klimabelastningerne, og - ligesom i den danske klimastrategi – anbefaler forskerne udfasning af de fossile brændstoffer inden 2050.

Udfasningen af de fossile brændstoffer har jo så også den vigtige sidegevinst, at afhængigheden af såvel Rusland som de mellemøstlige spillere vil nedbringes i samme takt.

Håbet er lysegrønt i mere end en forstand. 'Yes, we can – Come on' som jeg håber, en vis præsident vil sige.

I følge flere iagttagere og kommentatorer, der beskæftiger sig med klima- og energiforholdene i international sammenhæng, er der håb, fordi nogle af de store spillere er i verden begyndt at indse nødvendigheden af at gøre noget ved den udledning af kulbrinter, der har fundet sted gennem de sidste mange år.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar