lørdag den 2. februar 2013

Der er noget galt i DK (6)

Den amerikanske præsident blev bl.a. kendt for følgende udbrud: ”It's economy, stupid!” - og det er netop det der er gældende galt. Det hele gøres på bedste DJØF-maner op i kroner og øre. Og selvfølgelig skal pengene passe til sidst, klart nok. Men ikke desto mindre er det galt kun at have en bogholderadfærd, fordi visionerne forsvinder i tallene.
 
Ingen tænker ud af boksen – og tør fortælle, at der faktisk er noget mere menneskeligt, som er vigtigt ikke at glemme. Lige nu er der ingen fra de bestemmende og besluttende klasser, der tør tænke sådan og slet ikke at sige det højt, hvis der alligevel var en lille smule kreativ tankegang.
Men det danske samfund blev opbygget på den måde; der var for 100 år siden menne­sker, som turde tænke tanker om samfundets indretning, og som turde fortælle det. Det er næsten barokt, at i dag, hvor det er nemmere end nogensinde før at formidle ideer og visioner, er der ingen, der gør det.
Næh, alle koncentrerer de sig om økonomien – alle de der 'smart guys'.
 
Vi mangler i den grad mennesker, som tør fortælle fortællinger, visioner og sætte det ind i en sammenhæng. En stat kan efter min bedste overbevisning ikke drives og styres som et aktieselskab eller en husholdning. Det er disse konstruktioner alt for små til. Det er meget mere end økonomi, der skal til at regere en nation. Alle de sociale og uddannelsesmæssi­ge forhold, hele infrastrukturen, hele energisammensætningen og -forbruget, forskningsområdet samt sidst men ikke mindst alt i den kulturelle sektor, musik, billedkunst, litteratur, etik og æstetik – det er derfor, det ikke nytter at se det at regere som noget, der kun vedrører økonomi. Økonomi er kun en del af opgaven. Imidlertid er det som om, at vore politikere i dag kun har øje for delelementet økonomi.
 
Jeg har i de sidste mange, mange år ikke hørt en politiker fortælle om sine visioner for, hvordan han/hun mener, samfundet skal fungere – og ikke mindst samle ligesindede med henblik på at få sine visioner gennemført om 5, 10 eller 15 år. Jeg har så stor tiltro til den hidtidige demokratiske opdragelse, at vælgerne nok skal få sor­teret evt. onde visioner fra.
Demokrati er dialog med ret til modsigelse.
 
Jeg synes, det er på tide at komme i gang – det kan ikke fortsætte som det gør i øjeblikket.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar