tirsdag den 6. december 2011

Jamen da – man skal som bekendt høre meget, før ørerne falder af!

Det var en rigtig mandag-morgen-øjenåbner: Nu foreslås det fra en af de finansielle organisationer, at forbrugerne skal betale et gebyr for at betale med kontanter. Jeg læste det lige en gang til! Jo – det stod der virkelig, og der var mange argumenter for, bl.a. at også Nationalbanken gik ind for det. Baggrunden er, at der er alt for mange omkostninger forbundet med administrationen af sedler og mønter, og det hele kan gå meget nemmere, hvis betalingerne foregår digitalt.

Her er det så, det bliver lidt uoverskueligt for en almindelig forbruger/borger. Jeg mener da, at det netop er Nationalbanken, som har eneretten til at trykke pengesedler og slå mønter.
Det forekommer mig, at det må blive ganske umuligt at følge med i det store bogholderi, hvis banker, betalingsinstitutter eller -organisationer nu selv kan lade trykpressen rotere?

Forleden overværede jeg en interessant samtale mellem en forsker på CBS, Ole Bjerg, og Politikens opinionsredaktør Per Michael Jespersen, om, hvad penge egentlig er for noget.
Det var en opfølgning på et interview mellem samme to mennesker om samme emne i Politiken den 12. november 2011.
Jeg synes, det var skræmmende perspektiver, der blev rullet op. Kun 6% af de penge, der er i omløb, er sedler og mønter – resten er ????? Jah, Ole Bjerg kalder dem 'kreditpenge', som lånes i banken, som igen låner dem af andre banker og/eller finansieringsinstitutter. Det er altså bare sorte klatter på et kontoudtog eller farvede pixels på en skærm; fiktiver vil jeg kalde dem. Der er ingen produktion eller andre værdier gemt bag alle 0'erne. Det virker mildest talt som en pengemaskine, så meget desto værre fordi det er bankerne, som snupper gevinsten i form af renter. Man kan næsten sige, at det nu er muligt at klippe hår af en skaldet. Derfor falder dagens – desværre ikke vittighed, men – alvorlige budskab fint i forlængelse af dette. Selvfølgelig skal vi betale for at betale – sådan må det være, mageløst, ikke sandt?

Der er helt forståeligt, at de 'civiliserede' samfund på kloden er på vej ned ad slidsken på røv og albuer. Konspirationsteorien må være, at der er nogle få helt kolossalt stinkende rige udbyttere, som skal have alle almindelige menneskers værdier med i den sidste skjortes lommer.

Jeg kan godt forstå, at unge mennesker rundt om i verden undrer sig over, hvorfor de skal følge politikernes hede opfordringer om, at de skal uddanne sig, for hvad skal de bruge en uddannelse til. De finansielle markeder er så optagede af grådighed, at der nedlægges arbejdspladser en masse og kun oprettes nye i et meget begrænset omfang.
Resultatet er, at der inden for en kort tidshorisont vil opstå et oprør mod de finansielle markeders urimeligheder – og det kan godt gå hen og blive et ragnarok. De unge vil simpelthen ikke finde sig i det, når de opdager, at de er blevt snydt, så vandet driver.

Der er gået et eller andet galt i vore systemer, og det kan kun gå for langsomt med at tage dette opgør på en anstændig, ansvarlig og fornuftig måde. Det værste er, at det er politikerne, der skal gøre det, og de er sandsynligvis smurt ind i skidtet, så det skal formentlig være nogle nye og endnu uprøvede kræfter, der skal klare opgaven. Det er risikabelt, men nødvendigt, og det er et stort problem, at det ikke blot er i Danmark, det skal foregå, men i det meste af verdenen.
Vi skal jo dog begynde et sted, så lad os se nogle visionære mennesker i dette smørhul af et land tage fat, ytre sig i debatten, tage over i partierne og i bankerne og være med til at sætte dagsordenen i Danmark og i EU. Det er et sejt træk, men tiden er kostbar, så kom frem på banen, alle gode kræfter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar