lørdag den 20. marts 2010

Regeringsskifte og skattestop.

Skal der overhovedet være en chance for et regeringsskift, er det helt nødvendigt at markere en skarp kant til den nuværende regering. Ophævelse af skattestoppet ligger lige til højrebenet og skal naturligvis fyres af. Som en naturlig fortsættelse skal de glade skattelettelser til de højstlønnede annulleres. Afgiftspolitikken skal reformeres, så det bliver billigere med sunde fødevarer og billigere at lade sig transportere 'grønt' samt dyrt at fortsætte som hidtil, dertil skal giftskatterne forhøjes. Endelig skal afgifterne på fossil energi forøges. Endvidere skal forskning og udvikling af 'grønne' energiformer støttes kraftigere endnu. Vindkraft, solenergi og ikke mindst udvikling af bæredygtige biobrændstoffer. Dette sidste betyder udvikling af bioethanol til transportområdet uden at belaste fødevareproduktionen, men måske nok via at aftage 'affaldsstofferne' i denne forbindelse.
Dette lyder jo rigtig kedeligt - og ikke mindst dyrt for den enkelte borger.
Og ja - det er det, men efter 7 fede år, kommer der oftest 7 magre, ligesom der efter en 'spreder' kommer en 'samler'. Det er derfor nødvendigt at balancere planen, så det svageste slipper meget billigt, og de rigeste skal til lommerne og hive muldvarpen frem. Forhåbentlig er vi ikke blevet så individualiserede endnu, så den danske tradition med en socialt afbalanceret økonomisk politik er gået helt i glemmebogen.
Det var godt, at Nationalbankdirektøren konfronterede regeringen med sin redegørelse. Desværre har han nok mest ret, og derfor bliver opgaven jo blot endnu vanskeligere.
Jeg synes, det ersærdeles vigtigt af fastholde velfærdsydelserne til børn, unge og ældre. Jeg vil ikke på forhånd afvise brugerbetaling i et vist omfang, men det skal afvejes meget nøje – stadig så de svageste friholdes fuldstændigt, og det skal kun være i forbindelse med ydelser, der ligger lidt ud over standardydelserne.
Det er klart, at ovenstående er malet med meget brede penselstrøg – naturligvis er der rigtig mange andre områder, der kommer i spil, når regnebrættet skal gøres op, men hovedprioriteringerne er for mig at se som skitseret.
Problemet er blot, om Helle Thorning-Schmidt er den rigtige. - Og det er lige netop dér, jeg tvivler, Værre endnu er det, at jeg overhovedet ikke kan se nogle af de nuværende ledende socialdemokrater som afløser for formanden. Dette er efter min opfattelse det virkelige problem i dansk politik i disse tider.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar