lørdag den 20. marts 2010

Ældre og betaling

Kommunerne er pressede økonomisk af regeringen. Regeringens såkaldte nulvækst medfører – på trods af statsministerens udsagn om, at der ikke skal spares en bøjet femøre – nedskæringer og besparelser i kommunerne, bl.a. på grund af demografiske forhold.
Der bliver som bekendt flere og flere ældre, der skal forsørges af færre og færre. Derfor er skattestoppet utopisk. Kommunernes økonomi vil ikke komme til at hænge sammen, hvis der enten ikke foretages besparelser på ydelserne til borgerne, eller hvis skatterne ikke stiger – det er sådan set meget enkelt. Måske bliver begge dele endda nødvendige, fordi der er blevet festet i de gode år med luftigt økonomisk opsving og ikke lagt penge til side til mindre gode år.

Jeg medgiver, at regeringen har nedbragt udlandsgælden, og det er vigtigt, men man skulle måske også have tænkt på de kommende udgifter og lagt lidt ned i cigarkassen.
Derfor er det naturligt, at kommunerne begynder at tænke på brugerbetaling, fordi de jo netop står med de praktiske problemer i hverdagen og har dem tæt inde på livet.

Jeg vil blot gerne pege på, at brugerbetaling i almindelighed er et skråplan, fordi det medfører et øget kontrolapparat og bureaukrati (og dermed unødvendige ekstraudgifter).
Brugerbetaling på meget specifikke områder a la tandlægebehandling og lign. samt ydelser ud over almindelige standardydelser kan muligvis komme på tale, hvis det ikke kan være anderledes.
Ældre har ret til deres folkepension med eller uden forskellige tillæg, har ret til at blive behandlet ordentligt på plejehjem og i deres eget hjem med hensyn til rengøringshjælp, madlavning og indkøb, fordi de er en velfærdsydelse, samfundet har givet i årtier og som er skattefinansieret. Dette gælder også for såkaldte rige ældre – de har jo trods alt også betalt skat, selv om de måske skulle have betalt noget mere, så har de altså samme rettigheder – og det er godt!
Skråplanet vil uvægerligt medføre, at der snart også vil komme brugerbetaling på hospitalsbehandlinger og andre sundhedsydelser, og i kølvandet på dette vil der opstå A- og B- og måske C-hospitaler. Se bare, hvad det det såkaldte frie sygehusvalg og behandlingsgarantier på private klinikker har medført. Den slags vil komme buldrende som mudderskred i samfundet. Vi har allerede en voksende ulighed i samfundet. Den skal efter min opfattelse bekæmpes, og brugerbetaling er ikke et middel i den bestræbelse.

Brugerbetalingen til de grundlæggende velfærdsydelser forudbetales så at sige altså over skatten. Jeg mener derfor, at brugerbetalingen til den visiterede rengøringshjælp sådan som det er blevet foreslået fra den nye formand for Kommunernes Landsforening ikke er en farbar vej. Glem det!! - det er at slå de svageste oven i hovedet, men lad de bredeste skuldre betale noget mere i skat i stedet for.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar