mandag den 31. oktober 2011

Et hurtigt besøg i Kina, dvs. den kinesiske ambasade i DK.

'Aktiverne' er en forsamling af mennesker, som har fulgt nogle forelæsninger i en årrække på Folkeuniversitetet i København. Det er en helt selvbestaltet forsamling, som arrangerer forskellige aktiviteter, herunder foredrag, med eksperter, som et eller flere medlemmer af forsamlingen finder interessante. Aktiverne har deres egen hjemmeside, der fungerer som kommunikationsplatform for forsamlingen.

Som medlem af denne forsamling deltog jeg torsdag eftermiddag den 27. oktober 2011 i et meget informativt og særdeles godt arrangement på Den Kinesiske ambassade i Hellerup. Formålet var at få lidt viden om kinesiske forhold, fortalt af officielle Kina-repræsentanter i Danmark.
Deputy Chief of mission Mr. Gu Hui modtog os med en varm velkomst på dansk – ellers var foredragene på engelsk. Mr. Gu Hui har opholdt sig i Danmark i 26 år og har lært sig det danske sprog og den danske kultur at kende. Han var ambassadørens stedfortræder og fortalte kort om sit ophold her og gav derefter ordet videre til 3 medarbejdere ved ambassaden.

Først var det Mr. Xia , som fortalte om Kinas geografi og historie fra omkring 2000 f. Kr. med en hurtig præsentation af diverse dynastier. Enkelte af dynastierne blev fremhævet ud fra forskellige kendte ting og kulturskatte, bl.a. "den kinesiske mur". En meget charmerende og åben Mr. Xia kom fint rundt om emnerne, og en video om filosoffen Confucious blev vist.
Han fortalte i øvrigt, at Xia betyder "sommer".

Så var det Mr. Sun, som fortalte særdeles velkvalificeret om Kinas økonomi, igen kunne vi få den muntre oplysning, at Sun var navnet på en abeart.
Selv om de fleste havde hørt om Kinas økonomiske "tigerspring", var det alligevel særdeles imponerende at høre, at Kina, 20-30 år efter Deng Xiaoping, har "løftet" ca. 400 mill. kinesere ud af fattigdom, og opnået, at Kinas BNP nu var næststørst i verden.
Det blev samtidig fremhævet, at hvis man dividerer BNP med antallet af indbyggere, så ligger Kina som nummer 98 i verden. For Kina er det derfor stadig en nødvendighed at fortsætte den økonomiske vækst i det "høje" tempo. Mr.Sun fortalte om de store udfordringer, Kina stadig har mht. at mindske skellet mellem ca 500 mill "rige" og ca 800 mill "fattige", og at denne forskel desværre var blevet større, så et af hovedpunkterne i femårsplanen 2011-2015 var at nedbringe dette skel.
Der ser således ud til, at der er de samme problemer med markedskræfterne i det stærkt regulerede samfund, som vi har i Vesten. Kineserne lagde også stor vægt på at styrke fødevareproduktionen – det var jo nødvendigt, at landets indbyggere havde noget at leve af. De primære erhverv har således stor opmærksomhed, og det er vigtigt at fastholde landbefolkningen til denne produktion.

Mht. den sidste diplomat måtte vi desværre acceptere at navnet ikke betød noget, men at vedkommende afslappet måtte indrømme, at han var lidt overvægtig. Det var kendetegnende, at alle kineserne afslørede en dejlig åbenhed og humoristisk sans, som fik humøret blandt tilhørerne endnu højere op
Nu gjaldt det om at høre godt efter , for vi blev udsat for et sandt bombardement af tal,facts osv om energiforbruget i Kina samt hvordan Kina i femårsplanen
2011-2015 ville satse endnu mere på Vedvarende Energi (VE) for at undgå at Kina blev "kvalt" i forurening. Et mål er at i 2020 skal 15% af energien komme fra VE. Desværre var der ingen plancher til denne del af foredraget, hvilket gjorde det vanskeligt at følge med.

Så blev der tid til dialog og alle tre diplomater, var særdeles gode til at svare/kommentere på alle spørgsmålene og var endda særdeles åbne omkring deres egne familiære forhold.
Det var mit indtryk, at man kunne spørge om alt – intet var tabu – men tiden satte en naturlig grænse. Vi nåede imidlertid bl.a. at høre, at et-barns-politikken nu var blevet erstattet ef en to-børns-politik, simpelthen af demografiske/økonomiske årsager.
De to timer, som arrangementet varede, gik hurtigt, og der var også tid til at indtage en forfriskning halvvejs.
Jeg synes, det var et udbytterigt arrangement, og det gav anledning til overvejelser om at følge den kinesiske opfordring til at besøge 'Riget i Midten' for med egne øjne at se de store kulturskatte, landet er rigt på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar