Men som
sædvanlig skulle der lig på bordet, før politikerne begynder at
vågne – de har jo som altid været så vældig travlt optagede af
økonomi, så forebyggelse kun er blevet til ord i skåltaler og
valgkampe – meget sjældent handlinger.
Men nu
er der kommet lig på bordet. Mindst fire mennesker er døde af
infektioner, som skyldtes en resistent bakterie, MRSA 398, som
stammer fra svin(eproduktion). Man har ikke gjort så meget ud af
problemet, fordi bakterien har ikke været observeret overført fra
svin til menneske.
Men
sådan er det ikke mere.
De fire
dødsfald er sket for mennesker, der ikke har haft kontakt med
levende svin. Og nu er det fatalt. For hvad gør vi? Lægerne kan
ikke behandle infektionen, fordi de kendte antibiotika ikke virker på
MRSA 398.
Det er et megaalvorligt problem naturligvis. Først og fremmest på grund af dødstruslen for det højststående pattedyr på kloden, men også fordi den højt berømmet og vældige danske svineeksport er truet. Svenskerne har allerede sagt fra – de ønsker ikke at importere og spise dansk svinekød. Dette første vink med en økonomisk vognstang har så fået de ansvarlige – først og fremmest fødevareministeren – på banen, men også svineproducenterne og deres organisationer har rørt på sig. De sidstnævnte med en i bund og grund opfordring til at klappe hesten (eller svinet).
”Vi
tager skam problemet meget alvorligt”, siger Dan Jørgensen. Jeg er
temmelig sikker på, at hvis han ikke var blevet minister, havde han
været meget længere fremme på banen.
Han
indfører skærpede regler med hensyn til de initiativer, der
allerede har vist sig utilstrækkelige, nemlig obligatorisk håndvask
og tøjskifte for alle, der har været inde i en svinesti samt
skærpelse af regler mod flokvaccinationer.
Men
hvorfor skal vi egentlig spise svin med flere eller færre
medicinrester i?
Svin,
der er blevet behandlet med antibiotika ville sikkert være døde,
hvis de ikke var blevet behandlet – og så havde vi jo ikke spist
dyret, vel?
Selvdøde dyr spiser vi ikke, vi laver ikke engang pølser
af dem. Fordommene siger, at det var noget, de såkaldte tatere
gjorde for mange år siden.
Men
hvorfor bliver svinene syge? - ja, i min optik skyldes det de
fabrikslignende produktionsforhold i dansk landbrug. Der er
simpelthen for mange svin på for lidt plads, og det hele foregår på
en særdeles unaturlig måde, fordi der skal tjenes rigtig mange
penge til bankerne, der har skabt penge ved at låne
svineproducenterne penge til udbygning af fabrikkerne.
Nu ser
vi resultaterne – og svineproduktionen er formentlig kun første
step i fortællingen.
Det er
hele vækstfilosofien, den er gal med! Lad os lige klappe dyrene, og
reflektere over de forureningsskabte klimaændringer, inden vi haster
videre.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar