fredag den 29. marts 2013

Det er skammeligt - og bananstatsagtigt!

Vi er vidner til historieskrivning – og måske endda historieforfalskning.
Come on – det lyder kraftigt. Netop, det er det også.

De offentlige arbejdsgivere, Finansministeriet/Moderniseringsstyrelsen og Kommunernes Landsforening (KL) har lagt gift for forhandlingssystemet på det offentlige område ved at stille op til forhandlingsmøder – uden reelt at ønske at forhandle, men lægge såkaldte sicilianske tilbud på bordet: ”Take it or we leave!”
 

Det forekommer mere og mere tydeligt, at de offentlige arbejdsgivere på forhånd har indgået en aftale om at gå til forhandlingsbordet med Lærernes Centralorganisation (LC) for at knække arbejdstagernes indflydelse på eget arbejde. Dette på trods af, at der allerede er indgået lokalaftaler mellem de fleste kommuner og de lokale lærerkredse til begge parters store tilfredshed. Disse aftaler er nu smidt ud med badevandet pgra lock-out'en. Ærgerligt for elever, forældre og lærere både på folkeskoleområdet, privatskoleområdet og på en række ungdoms- og voksenuddanelsesinstitutioner.
Ærgerligt også fremover – for hvad mon der vil ske med de daglige relationer mellem de offentlige ansatte og deres nærmeste chefer, der skal føre diktaterne ud i livet? - Det har vi til gode at se, men jeg tror ikke, der er grund til optimisme.

KL har forhandlet med en sikker viden om, at regeringen har stået 100% bag dem og vil løse konflikten med et regeringsindgreb til fordel for sig selv.
Det er dette, som er det skammelige.

Og vi skulle måske have indset det for lang tid siden: Når de offentlige arbejdsgivere forhandler om arbejdsmarkedsspørgsmål kan de gøre det i visheden om, at i sidste ende kan der jo bare lovgives. – Så enkelt er det! MEN det er bare aldrig sket før. Der har været en god forståelse for, at kasketterne ikke har måttet bruges samtidig.

Denne gang er det gået ud over Danmarks lærere. De næste, som står for tur, er Danmarks praktiserende læger, hvor overenskomsten mellem dem og Danske Regioner er opsagt pr. 1. april, og så vidt jeg ved, er der ingen forhandlinger i gang lige nu. Sundhedsministeren har dog været ude med en forkølet kommentar om, at ingen skal have tegnebogen frem ved lægebesøg.
Disse såkaldte 'lock-out-forhandlinger' blev også forsøgt med Danmarks gymnnasielærere, men det blev forhindret med en aftale om et nyt lønsystem og nogle lønstigninger her og nu. 'Judaspenge' kunne nogle måske finde på at sige, og jeg er ikke sikker på, at de fleste gymnasielærere er rigtig glade for den løsning. Og den er i hvert fald ikke indgået i enighed, som finansministeren oplyste i '21 Søndag' for nogen tid siden, men GL's forhandler vurderede kynisk, hvad der ville kunne opnås her og nu i forhold til, hvad der kom for enden af en lock-out.

Der er helt afgjort grund til, at de offentlige ansattes fagforeninger sætter sig sammen og udtænker en strategi for fremtiden.

For lærernes vedkommende vurderer jeg, at den stolte holdning til at være dannelsesforbilleder og uddannelsesmagere kan lægges i graven. Det første skud for boven kom i 1993 med aftalen om Undervisningstid, Forberelsestid og Øvrig tid, som var med til at erstatte 'kaldet' med en lønmodtagerkultur.
Et råd til LC kunne derfor være, at 'Lev op til lønmodtagerkulturen': – Vær til stede på skolerne fra kl. 8 – 16 alle ugens 5 dage – stil krav om ordentlige arbejdsforhold i undervisningssituationerne, fx it-systemer, som fungerer, ordentlige lokaler, der bliver rengjort, acceptable varme- og ventilationssystemer – stil krav om ordentlige forberelsesfaciliteter i form af team-kontorer, telefoner, laptops, kontormøblement, der tilgodeser arbejdsmiljølovens krav, drop tillidsmandssystemet (for der lovgives jo bare), men styrk arbejdsmiljørepræsentanterne – stil krav om fleksible ferier – og endelig skal alt, hvad der forekommer af arbejde udover denne tidsramme, betragtes som overarbejde, der varslet udløser en nærmere aftalt kompensation, og uvarslet udløser en flere gange større kompensation.

Om folkeskolen overlever – ja, det er ikke til at vide. Personligt tror jeg det næppe, men så er tavlen vasket ren, og arbejdet med en genopbygning kan tage sin begyndelse.

Igen: Ærgerligt for elever, forældre og lærere både på folkeskoleområdet, privatskoleområdet og på en række ungdoms- og voksenuddanelsesinstitutioner i den periode, der er fra, at politikerne og teknokraterne kommer til fornuft og til, at genopbygningen er på plads.

Den socialdemokratiske ledet regering har smidt mere end 100 års hæderkronet velfærds- og velstandsarbejde over bord til fordel for en teknokratregering, hvor dannelse, visioner og værdier er lagt til side. Måske kan de komme frem igen, når kommunal- og folketingsvalg for alvor har sendt socialdemokraterne til tælling. De kommer aldrig over 25% af stemmerne mere efter denne teknokratregering.

 
Jeg havde ikke set det komme, og det er skammeligt, at det er gået sådan.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar