onsdag den 15. juni 2011

En forskrækkelse og et demokratisk problem.

Det er da voldsomt, hvis omkring 10 % af den voksne danske befolkning egentlig hellere ser 'en stæk mand/kvinde' ved magten og tage alle de vigtige beslutninger uden at spørge andre overhovedet – altså en diktator.


En undersøgelse, offentliggjort i LOs ”Ugebrev A4” denne uge, viser dette resultat. Undersøgelsen er inspireret af lignende svensk undersøgelse foretaget af World Value Survey. Se evt. http://www.worldvaluessurvey.org/ .
Den er foretaget af ”Analyse Danmark” for Ugebrevet A4 og omfatter mere end 2000 danskere. Jeg vælger at tage undersøgelsen som repræsentativ, selv om jeg ikke ved, om det er tilfældet. Den udtrykker også, at knapt hver 5. af Dansk Folkepartis vælgere støtter synspunktet.
Det kommer så ikke bag på mig, men det er voldsomt bekymrende, fordi andre undersøgelser peget på, at netop DF er det parti i Folketinget, som bedst repræsenterer befolkningen forstået sådan, at partiet bedst afspejler Danmarks befolkning, høj som lav, kvinde som mand og ung som gammel.

Se, det giver et problem, fordi vort demokrati så er i voldsom fare, og fordi DF efter min opfattelse også er et populistisk og nationalistisk parti – og dertil kommer, at det i alt for mange år har ageret skyggekabinet.
Alt for mange har alt for længe fået lov til at præge værdidebatten uden helhjertet modstand. S og SF er såmænd ikke meget bedre – de er vældig opsatte på at tilbageerobre de vælgere, som er er gået over til DF, så de tør ikke gå mod den populistiske og anti-internationale holdning, der præger retorikken fra DF, først og fremmest om indvandrerspørgsmålet.
Kun de mindre partier i Folketinget som Radikale og Enhedslisten har turdet have modsatrettede holdninger i denne sammenhæng.

Formand Pia Kjærsgaard demonstrerer endvidere sin magtarrogance ved at gå personligt efter fagfolk, når de kritiserer forslag, som DF diverterer offentligheden med og kræver som betaling for at holde den borgerlige regering ved magten. Når professorer og andre med solid professionel baggrund kritiserer DFs forslag, er formanden straks ude med beskyldninger om, at de politiserer utilladeligt. Nej, det er formanden, som agerer utilladeligt.

Dette er problemstillingen, men hvad er løsningen?
- Jeg ved det ikke og har desværre kun fantasi til at foreslå oplysning, oplysning og atter oplysning.
Det er nødvendigt at fastholde undervisningen og demokratiet i folkeskolen. Dette og en styrkelse af fagligheden i den grundlæggende undervisning er mere end nogensinde hinandens forudsætninger.
Samfundet må ikke give efter her og følge en populistisk trang til at fokusere på faglighed for at opnå bedre resultater i fx PISA-undersøgelser. Uvidenhed om demokrati er fatal og må under ingen omstændigheder nedprioriteres.

På samme måde er det kolossalt vigtigt, at Folketinget i langt højere grad end nu afspejler den danske befolkning. Det er derfor endnu en grund til, at demokratiet kommer ind med den grundlæggende undervisning, så interessen for samfundet styrkes.
Folketinget har et stort ansvar her for at sørge for, at demokrati og faglighed går hånd i hånd i folkeskolen. Den nuværende formålsparagraf må derfor rulles tilbage, så dette formål fremstår lysende klart.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar