lørdag den 12. juni 2010

Besparelseskataloget for Ballerup Kommune 2011-1214.

Først en tak til Socialdemokraterne i Ballerup for et godt initiativ med henblik på at orientere om Ballerup Kommunes økonomi i de kommende 3-4 år. Fremmødet i Cafe Thorslund var ganske pænt, men der var nok ikke mange – som undertegnede – ikke-medlemmer til stede. Det var jo ikke socialdemokraternes skyld, så derfor ros til dem for initiativet.
Mødet blev i øvrigt indledt af en repræsentant fra Socialdemokraternes ledelse, som fortalte lidt om baggrunden for besparelsesforslagene herunder den økonomiske krise, Europa står overfor. Han undlod heller ikke at komme ind på sammenligninger mellem VKOs 'genopretningsplan' og S-SFs ”Fair Løsning”. Men jeg forstår fortsat ikke, hvordan de 15 mia. skal finansieres, når arbejdstiden sættes op med 1 time om ugen med fuld kompensation? - Men det er nok en anden fortælling.

Det vedtagne budget for kommunen lyder på omkring 3 mia. kr., og sparekataloget anviser besparelsesforslag fra ca. 150 mill. kr. stigende til ca. 220 mill. kr. i 2014. Det svarer til 5-7 %, og det lyder jo ikke af alverden og burde kunne nås.
Jeg vil nu alligevel mene, at der er tale om besparelser, som afgjort vil kunne mærkes af alle borgere i hverdagen, fordi kommunernes budgetter simpelthen er for små ift. de opgaver, de har, og derfor vil selv små procentuelle besparelser nu mærkes voldsomt for den enkelte.
Det forekommer mig, at det ikke længere vil være 'sjovt' hverken at blive gammel eller være ung i Ballerup.
For de ældres vedkommende forslås det at pensionistudflugter skæres helt væk, at forskellige lokale aktiviteter beskæres voldsomt eller helt forsvinder, at hjemmeplejen reduceres, fx skal der 'kun' gøres rent hver tredje uge i stedet for hver anden uge, og det samme gælder for linnedskift – jamen, er det ikke mageløst, hvis sådanne forringelser vedtages?

Jeg må bestemt gå ud fra, at seniorrådet kommer på barrikaderne i denne forbindelse.

Undervisningen i folkeskolerne går heller ikke ram forbi, idet der planlæges med stillingsnedlæggelser, reduktion af timetallet, så det bliver vanskeligt at overholde minimumstimetallet for eleverne. Dertil kommer forringelser på pasningsordningerne hele kompasset rundt fra de yngste til de ældste i form af nednormeringer på personalesiden.
På biblioteksområdet er der også fatale forslag, og de rammer alle aldersgrupper.
Der er mange flere uhyrligheder, som den enkelte kan orientere sig om via kommunens hjemmeside og nogle klik med med musen.

Hvem får så skylden for denne elendighed? - Ikke uventet regeringen med dens 'genopretningsplan' (heller ikke uretfærdigt!), finanskrisen med de manglende selskabsskatter og udligningsordningen ifm. kommunalreformen.

Socialdemokraternes gruppeformand, Tom Nielsen, spurgte retorisk, om vi ikke bare kunne passe vores og lade de andre passe deres? Hans eget svar var, at det kunne vi jo ikke, fordi finansministeren truede med en kollektiv bøde på 3 mia. kr., hvis kommunerne ikke overholdt den indgåede aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.
Ballerup Kommune udgjorde 1/100 af denne aftale og ville dermed komme til at bøde med 30 mill. kr.

Hvis det er rigtigt, så er det da et godt alternativ samtidig med, at det understreger protesten over de tåbelige besparelser, som egentlig ikke er så store – set i det store perspektiv – men rammer den enkelte så hårdt, at de kalder på civil ulydighed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar